Verslag & Foto’s 2017

Het was eindelijk weer zover. Het jaarlijkse VASKAMP vond plaats tijdens de pinksterdagen. Het kamp is ondertussen al zo vaak georganiseerd dat ik de tel ben kwijtgeraakt.

Dit jaar gingen er 15 kinderen mee op kamp. Niet alleen VAS’sers, maar ook een lid van Almere en Kennemer-Combinatie gingen mee.Gehouden in het scoutinggebouw van Scouting St. Radboud, Santpoort, hadden we een prima blokhut tot onze beschikking. Het weer werkte ook nog eens mee, dus alle voortekenen waren gunstig.

Het thema dit jaar was: Wie is de Mol? Binnen de begeleidersploeg, die bestond uit 9 mensen, was er 1 persoon die telkens diverse activiteiten saboteerde, een zogenaamde mol-actie uitvoerde. Aan de kinderen de taak om uit te zoeken wie de mol was.Het begon al bij binnenkomst op zaterdagmiddag. De kinderen moesten een klein testje uitvoeren om te bewijzen echte speurneuzen te zijn, en logisch te kunnen redeneren. Want dat is heel belangrijk als je een dader wilt arresteren.

Toen iedereen eenmaal binnen was, was het tijd voor de kennismakingsactiviteit. Iedereen moet uiteraard elkaar een beetje leren kennen. Deborah had een mooi spel georganiseerd, waarbij de kinderen in het bijbehorende bos op zoek moesten naar antwoorden op vragen. Hierdoor kwamen zij te weten met wie ze in het groepje zaten er wie hun begeleider was. Dit was ontzettend leuk. Nadat dit was gebeurd, was het tijd voor de openingsactiviteit. Deze activiteit is sterk gericht op de groepsvorming en de stimulering van de samenwerking. Dit jaar moesten de kinderen een toren bouwen. Niet zomaar een toren, nee, een toren van spaghetti. Daarnaast kregen de kinderen 6 spekkies om naar eigen goeddunken te gebruiken en de verschillende spaghetti delen aan elkaar te maken. Deze activiteit was georganiseerd door Remy. De activiteit was een groot succes. Eén groepje had echter pech, bij hun werd een spekkie gestolen door de mol. Een echte mol-actie dus. Uiteindelijk wist dit groepje, het spelgroepje van Samuel, wel te winnen, en zij verdienden hiermee een eerste aanwijzing over de mol. De groepjes van Ivo en Deborah wisten ook een mooie toren te bouwen, maar dus niet zo hoog als het groepje van Samuel.

Hierna stond de 1e schaaktraining op het programma. De trainers dit jaar waren Elco, Remy en Wesley. Hierbij stonden verschillende onderdelen op de rol; van het oplossen van retro-gade problemen tot het saboteren van de vijandelijke koningsstelling (toegang forceren) en het reconstrueren van partijen. Ook een van de trainers werd getroffen door een mol-actie, van hem werd het demonstratiebord gestolen en kon de training pas beginnen toen het bord weer terecht was. Ook hier sloeg de mol dus weer toe.Bij het avondeten, spaghetti met overheerlijke saus, dat was klaargemaakt door Adrienne, kwamen ook de laatste deelnemers van het kamp binnen. Dit waren kinderen die mee hadden gedaan aan het NK schoolteams, team Pinksterbloem. Zij waren 1e geworden en prolongeerden dus hun titel.

Hierna was het tijd voor het eerste avondspel van het kamp; het douanespel. Hierbij proberen de smokkelaars zoveel mogelijk smokkelwaar naar hun geheime post te brengen terwijl de douaniers dit proberen te verhinderen. Zwaan had de kaartjes geplastificeerd, dus die kunnen volgend jaar weer worden gebruikt. De kinderen speelden dit spel met veel enthousiasme. Naar later bleek, had de mol ook hier toegeslagen. Hij had ingeleverd smokkelwaar verstopt; wat hij hier later mee wilde gaan doen was echter nog volstrekt onduidelijk.Na het douanespel was het tijd voor het kampvuur. Ivo had voor hout gezorgd en Ben had een kampvuur aan weten te leggen.

Bij het kampvuur konden de kinderen van deeg hun eigen broodjes bakken, door het door op een stok te doen en dit boven het vuur mooi bruin te bakken. Er waren diverse soorten beleg, stroop, jam en de grote favoriet, kaneelsuiker. Om 22u was het tijd om te gaan slapen, maar niet voordat er eerst een uitgebreid kussengevecht had plaatsgevonden. Na de onvermijdelijke tekencontrole en het douchen en tandenpoetsen ging om 23u het licht uit. De kinderen sliepen verdeeld over 2 kamers, maar het was op beide kamers nog lang onrustig.

De volgende dag begon echter al vroeg! Om 07.30 werden de kinderen uit bed getrommeld voor de al even onvermijdelijke ochtendgymnastiek. Nadat iedereen de verplichte warming-up, evenwicht, kracht en buikspieroefeningen had afgerond was het tijd voor het ontbijt en het thema-resume.De kinderen hadden de vorige avond een vragenlijst ingevuld waarop zij verdachten konden aanmerken. Dat werd die ochtend besproken, evenals de schaakstukken die waren gevonden in het bos en mogelijk konden helpen met het ontmaskeren van de mol. Elk stuk had een briefje met het bijbehorende veld. Er was echter 1 stuk, een paard of f6, dat niet 1 maar 2 briefjes had. (mol-actie?). Het duurde dus even voordat iedereen doorhad dat het paard verkeerd stond. Ook bleek er in de nacht nog een mol-actie te zijn uitgevoerd. De zakken met marshmallows zijn gestolen uit de leidingkamer!Ook op zondag stond er weer een schaaktraining op de rol.

Om 11u was het tijd voor het ruilspel. De verschillende groepjes kregen ieder één theezakje. Hiermee moesten zij langs de deuren van Santpoort om dit te ruilen tot steeds andere (betere) voorwerpen. Het spelgroepje van Deborah had hierin wel een heel opmerkelijke ruil gedaan; wisten hun theezakje te ruilen voor een banaan en het 10jarig jongetje Guus. Zij kregen hem de rest van de dag cadeau! De kinderen zijn wel eens eerder met bizarre voorwerpen teruggekomen, maar een levend persoon was tot nu toe nog nooit iemand gelukt. Het groepje van Ivo wist hun theezakje om te ruilen tot allerhande etenswaren, van zuurstokken tot chocolade-eieren. Samuels spelgroepje kwam echter met de meeste spullen terug. Zij wisten uiteindelijk hun theezakje om te ruilen tot diverse spellen; o.a. het oliebollenspel en de uitbreidingsset van Kolonisten van Catan voor 5-6 spelers. Het presenteren van al deze voorwerpen vond plaats in het bos dat dicht bij het scoutinggebouw gelegen is.Want hier vond ook de sportmiddag plaats. Er waren diverse onderdelen; van estafetteschaak tot kratlopen, van een levende piramidebouwen tot geblinddoekt diverse doosjes op elkaar stapelen. Het kratlopen vonden de kinderen nog best lastig. Hierbij moesten de groepjes van punt A naar punt B en kregen zij 3 lege bierkratjes tot hun beschikking. Zij moesten ook nog diverse voorwerpen meenemen, zonder dat zijzelf (of de voorwerpen) de grond raakte. Ben voorzag het estafetteschaak van kleurrijk commentaar. Het levend piramidebouwen leverde weer creatieve constructies op. Ook bij de geblinddoekte activiteit bleek maar weer hoe belangrijk een goede samenwerking is.Nadat de diverse onderdelen waren afgerond was er nog ruim de tijd om een potje trefbal te spelen. De kinderen vs. de begeleiders. Na een lang gevecht wonnen de begeleiders. Daarna werd er op het grote veld gevoetbald.

Tegen 17.30 was het tijd om terug te gaan naar de blokhut in verband met het avondeten. Deze keer was het klaargemaakt door Betty, bijgestaan door Zwaan. Het was een overheerlijke nasi-schotel.Na het eten werd het thema weer besproken en met de diverse hints werd er druk op los gespeculeerd wie nou toch de mol zou zijn.Toen was het tijd voor superdoorgeefschaak. TeamWesley speelde tegen TeamSamuel. Hierbij mogen de stukken die je op je eigen bord slaat, worden doorgegeven aan een teamgenoot die ze in mag zetten op zijn bord, mits je je tegenstander dan niet schaak zet of verder inzet dan de 6e/3e rij. De eerste clash eindigde in een 5-3 overwinning voor TeamSamuel. De 2e ronde werd het 4-4.

Ook op zondagavond was er weer tijd voor een kampvuur. Net als de dag ervoor konden de kinderen broodjes bakken, maar er waren ook marshmallows die in het vuur geroosterd konden worden. Dit was een groot succes.Na het kussengevecht gingen de kinderen aanzienlijk eerder slapen dan de dag ervoor.Ook op maandagochtend was er weer een ochtendgymnastiek. Deze keer namen Elco en Samuel het vroege opstaan voor hun rekening. Na het ontbijt werden weer de laatste ontwikkelingen van het thema besproken. Er was nogal wat verwarring over de stelling die op het bord terecht was gekomen. Wit kon op wel tig manieren mat zetten, terwijl er een zwarte loper op c1 stond (hoe was die daar terecht gekomen?)  Inmiddels hadden de kinderen al aardig wat hints weten te combineren en kwamen zij steeds dichter in de buurt van de “echte” verdachte.  Het was echter nog wel onduidelijk wie aan zet was.

Ook vandaag stond nog een training op het programma. Moerasschaak was dit keer het onderwerp. In het midden van het bord, e4/e5/d4/d5 ligt een moeras.  Het moeras kan niet worden overgestoken, en stukken verdwijnen erin. Het moeras dient als een soort barricade. Telkens als je stukken slaat, mag je het moeras een veld verplaatsen. Als je je tegenstander schaak zet ook. Zet je echter je tegenstander schaak en sla je een stuk, dan mag je het moeras 2 vakken verplaatsten. Hierdoor heb ik te gekke combinaties en offers gezien om de vijandelijke koning in het moeras te zien verzuipen! Moerasschaak werd met veel enthousiasme gespeeld.Ook zijn er nog diverse groepsfoto’s gemaakt.

Om 11u was het tijd voor Levend Statego. Elk team krijgt een vlag en moet deze in het bos verstoppen. Daarna krijgt iedereen een rang, van bom tot maarschalk, net als bij het originele Stratego. Als je een ander tikt, laat je de ander je kaartje zien. Een hogere rang verlaat een lagere rang. De bom verslaat iedereen behalve de mineur. En de spion kan door iedereen worden verslagen, maar verslaat zelf wel de hoogste speler uit het spel, de maarschalk. Ook dit spel werd met veel plezier gespeeld. T

ussen alle activiteiten door werd er natuurlijk ook veel geschaakt en af en toe een Donald Duckje gelezen. De meest populaire spel variant was toch wel het Bug-House waar de kinderen maar geen genoeg van konden krijgen.Als laatste stond het pannenkoeken eten op het programma. Het is volgens mij voor het eerst dat niet alle gebakte pannenkoeken op zijn gegaan. Ook was dit het moment voor de afsluiting van het thema. De kinderen wisten ook de laatste hints te combineren. Het bleek dat het bord verkeerd om stond (mol-actie!). Daarna was duidelijk dat er maar 1 partij aan zet kon zijn. Toen alle tips gecombineerd waren bleek dat het aantal zetten dat tot mat leidde ook naar de mol zou leidden. Er waren 2 manieren om mat te zetten en Ivo stond op de verdachtenlijst op plaats 2. En wie ontbrak er tijdens het pannenkoeken eten? Juist, Ivo! Na een korte zoektocht werd Ivo gevonden met een grote zak snoep. En dat klopte ook wel want uit een van de hints die de kinderen hadden ontdekt bleek dat de mol een echte zoetekauw was. Ivo bekende al zijn daden en gaf toe dat hij het kamp had gesaboteerd om maar meer snoep te kunnen eten. Als straf moest Ivo de grote zak snoep uitdelen aan de kinderen, zonder dat hij daar zelf ook maar iets van kreeg. Dat viel hem erg zwaar!

Zo kwam er een einde aan een zeer geslaagd schaakkamp 2017! De kinderen hadden ontdekt wie de mol was, verschillende trainingen gevolgd, aan allerlei activiteiten mee gedaan en keerden vermoeid maar voldaan weer huiswaarts.

123456789101112

Advertenties