Veelgestelde vragen

 

Als ik lid word van VAS, wat krijg ik er dan voor terug?

Als u lid wordt van VAS, wordt u daarmee ook lid van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB), de Schaakbond Groot Amsterdam (SGA) en de Fédération Internationale des Échecs (FIDE). U kunt deelnemen aan toernooien en u krijgt een rating.

VAS-leden mogen meedoen aan de interne competitie (de onderlinge competitie, elke donderdag) en de externe competitie (in teamverband tegen een andere club). Daarnaast organiseren we vaak evenementen voor onze leden. Zo hebben wij elk jaar een verjaardagfeestje en vieren we kerst of geven een nieuwjaarsborrel. Ook organiseren we regelmatig een training of een lezing voor onze leden.

Wat kost het lidmaatschap?

Senioren (leden boven de 20) € 130
Leden met stadspas/65+ € 105
Studenten (stuur uw studentnummer of bewijs van inschrijving op) €   95
Dubbelleden €   95
Jeugd €   87,50
Jeugd met stadspas €   70
Jeugd dubbellid €   50

Waar gaat het geld heen?

Ten eerste is VAS lid van de KNSB en de SGA, dit betekent dat er voor uw lidmaatschap respectievelijk ongeveer € 40 en € 8 moet worden betaald. Daarnaast kost het inschrijven van een team ook een flinke duit. Met name een team in de KNSB kan flink oplopen in de kosten.

Ten tweede moet VAS huur betalen aan het Cygnus Gymnasium. Op zo’n toplocatie zitten kost natuurlijk geld.

Wanneer begint en eindigt het seizoen?

Het verenigingsjaar loopt van 1 september tot 31 augustus. Tijdens de schoolvakanties is VAS gesloten.

Hoe zit de interne competitie in elkaar?

De competitie bestaat uit twee helften, de eerste helft loopt van september tot aan januari. Elke partij telt mee voor de Keizer competitie. De winnaars van de twee helften spelen samen met de winnaars van de VAS League.

De VAS League werkt als volgt: u begint in een poule met drie tegenstanders en speelt hierin 6 wedstrijden (2x tegen elke tegenstander, tempo: 45 minuten plus 5 seconden per zet). De nummers 1 en 2 gaan door naar de Knock-out I, de nummers 3 en 4 gaan door naar de Knock-out II. U blijft dus altijd kans maken. De winnaars van de Knock-out I en II spelen met de winnaars van de Keizer om het VAS Clubkampioenschap.

Hoe werkt de Keizer?

Elke speler vertegenwoordigt een aantal punten, bijvoorbeeld de nummer 1 is 100 punten waard, de nummer 2  99 punten, de nummer 3 is 98 punten waard, etc.

Als u wint, krijgt u de waarde van de tegenstander. Speelt u remise, dan krijgen u en uw tegenstander de helft van de punten. Wint uw tegenstander, dan krijgt hij uw punten.

Voorbeeld

Oude stand:

  1. heeft 543 punten (waarde: 100)
  2. heeft 510 punten (waarde: 99)
  3. heeft 497 punten (waarde 98)
  4. heeft 490 punten (waarde 97)

wint van 4krijgt 97 punten, krijgt punten.

1 en spelen remise. krijgt 49,5 punten, krijgt 50 punten.

Nieuwe stand:

heeft 594 punten (waarde: 100)

heeft 559,5 punten (waarde: 99)

heeft 547 punten (waarde: 98)

heeft 490 punten (waarde: 97)

Moet ik een pen meenemen?

Ja.

Hoe plaats ik mij voor een team in de externe competitie?

De deelnemers aan de eindronde van het clubkampioenschap hebben recht op een plek in het eerste team.

De rest wordt ingedeeld door de externe competitieleider. Hij doet dit op basis van ELO-rating, beschikbaarheid en chemie.

Moet ik vrijwilligerswerk doen?

Niks hoeft, alles mag. Vele handen maken licht werk. Wij zijn altijd op zoek naar (inval-)trainers, bemanning van de bar en opruimers en opzetters.

Als je een of twee keer per jaar bardienst draait, helpt dat al enorm. Of als je af en toe meehelpt aan het begin van de clubavond om tafels en stoelen goed te zetten. Na afloop van het jaar gaan de vaste vrijwilligers en het bestuur samen eten.

Advertenties