Over onze schaakclub

VAS is de oudste schaakvereniging van Nederland, ooit gestart in 1822 als het ‘Amsterdamsch Schaakgenootschap’. Na veel splitsingen en fusies ontstond in 1878 het huidige Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap, de meest enthousiaste schaakclub van Amsterdam!

We spelen iedere donderdagavond in het Cygnus Gymnasium aan de Wibautstraat in Amsterdam. Junioren beginnen om 18.45, volwassenen om 20.00. Onze jeugdafdeling is één van de grootste van het land. Ons eerste team speelt landelijk eerste of tweede klasse.

De club heeft een lange en roemruchte geschiedenis, met meer dan 25 landskampioenschappen. Soms werd het tweede team Nederlands kampioen ten koste van het eerste (!). Bekende spelers waren lid. Ajax heeft Cruijff, Van Basten en Zlatan; wij hebben oud-leden zoals wereldkampioen wijlen Max Euwe, schaakcolumnnist Hans Ree en de illustere Britse koffiehuisspeler Henry Bird, die honderdvijftig jaar geleden een eigen opening bedacht. Bird was trouwens ook de bedenker van het Bird-schaakspel, op een bord van 8×10 vakken.

Het Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap is een springlevende vereniging, met eigen competities, schaakkampen en beginnerscursussen voor jong en oud. Zowel de thuisschaker, de caféschaker als de competitiespeler kunnen bij ons hun hart ophalen. VAS forever!

Ben Duivenvoorden heeft het zwaar.
Advertenties